Zoekmachine Adverteren (SEA)

Advertentie-extensies voor verkopersbeoordelingen

Wat zijn verkopersbeoordelingen?

Verkopersbeoordelingen, ook wel ‘Seller Ratings’ genoemd, zijn de gele sterren die worden weergeven binnen het betaald adverteren op Google. Verkopersbeoordelingen worden onder de tekstadvertenties weergegeven en helpen gebruikers bedrijven te vinden die goed scoren op het gebied van service. Met de weergave van gele sterren wordt de aandacht gevestigd op adverteerders met een hoge beoordeling. 

Waarom zijn verkopersbeoordelingen belangrijk?

Met de gele sterren in jouw betaalde advertenties laat je zien dat je een betrouwbaar bedrijf bent. Tevens zorgen de gele sterren ervoor dat jouw advertentie visueel aantrekkelijker wordt voor de gebruiker om op te klikken. Naast de betrouwbaarheid zorgen de gele sterren ervoor dat je als bedrijf meer autoriteit uitstraalt met de producten of diensten die je levert. Met verkopersbeoordelingen verbeteren we dus de prestaties van je advertenties en kunnen we meer omzet of gekwalificeerde leads genereren. 

Wat kan ik doen om de prestaties te verbeteren van mijn advertenties in Google Ads?

Voor het meten van de prestaties van je advertenties hanteert Google Ads een kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is een diagnostische tool van Google Ads die aangeeft hoe jouw advertentiekwaliteit zich verhoudt tot die van andere adverteerders. Deze score wordt gemeten op een schaal van 1 tot 10 en wordt toegekend aan elk zoekwoord in je Google Ads-account. De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van de gecombineerde prestaties van de volgende drie wegingsfactoren:

 1. Verwachte klikfrequentie (Click-Through-Rate): De kans dat er op je advertentie wordt geklikt als deze wordt weergegeven.
 2. Advertentierelevantie: Hoe goed je advertentie overeenkomt met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker.
 3. Ervaring op landingspagina: Hoe relevant en nuttig je landingspagina is voor mensen die op je advertentie klikken.

Elk component wordt geëvalueerd en is gebaseerd op een vergelijking met andere adverteerders van wie de advertentie in de afgelopen 90 dagen zijn weergegeven voor hetzelfde zoekwoord. De advertenties krijgen op basis van deze evaluatie één van de volgende statussen toegekend:

 • Hoger dan gemiddeld
 • Gemiddeld
 • Lager dan gemiddeld

Indien je advertenties ‘gemiddeld’ of ‘lager dan gemiddeld’ presteren ten opzichten van andere adverteerders (lees: concurrenten), dan kan dit een indicatie zijn om verbeteringen aan te brengen in één of meerdere van de genoemde componenten.

Hoe worden mijn prestaties in Google Ads verbeterd door verkopersbeoordelingen?

Met verkopersbeoordelingen worden de prestaties van je tekstadvertenties verbeterd door een hogere Click-Through-Rate (CTR). Hogere Click-through-Rates resulteren in een lagere Cost-per-Click (CPC). Hierdoor verbeterd de kwaliteitsscore van je advertenties met als resultaat dat de advertentiekosten omlaag gaan en de conversies omhoog. Een hogere conversie leidt uiteraard weer tot meer winst voor de betreffende producten of diensten waarmee je adverteert.

Hoe kan ik mijn kwaliteitsscore controleren per zoekwoord in Google Ads?

  1. Log in op je Google Ads-account.
  2. Selecteer Zoekwoorden in het linkermenu.
  3. Klik rechtsboven in de tabel op het filtericoon.
  4. Open onder het gedeelte ‘Kolommen voor zoekwoorden aanpassen’ het gedeelte Kwaliteitsscore. Kies een van de volgende kolommen en voeg deze toe aan uw tabel met statistieken als je de huidige kwaliteitsscore en bijbehorende componentstatussen wilt zien:
   • Kwaliteitsscore
   • Erv. op landingspagina
   • Verw. CTR
   • Advertentierelevantie
  5. Als je kwaliteitsscorestatistieken uit het verleden wilt zien voor de rapportageperiode die je bekijkt, kiest je een van de volgende statistische gegevens:
   • Kwaliteitsscore (hist.)
   • Erv. op landingspagina (hist.)
   • Advertentierelevantie (hist.)
   • Verw. CTR (hist.)

Waar komen de verkopersbeoordelingen vandaan?

Google baseert verkopersbeoordelingen op verschillende bronnen, waaronder Google bronnen en bronnen van derden om verkopersbeoordelingen te verzamelen. Om in aanmerking te komen voor verkopersbeoordelingen moet je deelnemen aan één of meer beoordelingswebsites, zodat klanten de mogelijkheid hebben om een beoordeling achter te laten. Enkele van deze diensten zijn gratis, maar veelal de meeste brengen hiervoor kosten in rekening. De bronnen waaruit verkopersbeoordelingen worden verzameld zijn onder andere:

 • Google Klantreviews. Dit is een gratis programma dat Google aan verkopers (lees: webshops) biedt in opdracht van verkopers reacties over aankopen te verzamelen. Voor het gebruik van dit programma dien je een Google Merchant account te hebben en het programma Klantreviews te activeren in je account. Zodra je geaccepteerd bent voor het programma dien je een code toe te voegen aan je website. Klanten krijgen dan een link te zien naar een enquete op je betaalpagina. 
 • Verzamelde prestatiestatistieken op basis van door Google uitgevoerd onderzoek naar winkelervaringen. Sommige kwalificaties kunnen afkomstig zijn van dit onderzoek naar winkelervaringen.
 • Winkelreviews voor je winkeldomein, waaronder reacties uit de verschillende onafhankelijke bronnen die hieronder worden vermeld, en gebruikers van Google Zoeken.

Google betrekt ook feedback van verschillende onafhankelijke reviewsites zoals:

Hoe kan ik controleren of mijn verkopersbeoordelingen zichtbaar zijn?

Je kunt controleren of de verkopersbeoordelingen in de vorm van de gele sterren onder de tekstadvertenties kunnen verschijnen door de feed voor verkopersbeoordelingen te controleren. Vervang in de volgende URL het gedeelte {uwwebsite} met de url van je website:

 • https://www.google.com/shopping/ratings/account/lookup?q={uwwebsite}

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan