Background

Conversie optimalisatie

Goed. Je website is met behulp van bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren goed vindbaar geworden, je trekt aanzienlijk meer klanten, maar… ze doen niet wat jij wilt!

Ze nemen zelden contact op, downloaden geen white papers, plaatsen nauwelijks bestellingen en schrijven zich niet in voor je fantastische nieuwsbrief.

Tijd voor conversie optimalisatie, ook wel CRO genoemd naar het Engelse Conversion Rate Optimization.

Zoekopdracht online marketing bureau

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is het optimaliseren van de pagina’s op je website om het aantal conversies (acties) door de bezoeker te verhogen. Wat zo’n conversie inhoudt, kan per pagina verschillen. Voorbeelden zijn:

 • Contact opnemen;
 • Een bestelling plaatsen;
 • Een offerte aanvragen;
 • Doorklikken naar een andere pagina;
 • Een white paper downloaden;
 • Een artikel liken en/of delen;
 • Inschrijven voor een nieuwsbrief;
 • Een sample aanvragen;
 • Het meedoen aan een quiz;
 • Een app downloaden.
Header Online Marketing Strategie

Conversieratio

Als je in een week 43 conversies hebt behaald, zegt dat weinig. Je moet immers ook weten hoeveel bezoekers je op je site had die week. Had je er 217, dan is 43 conversies een veel beter resultaat dan wanneer je een dikke 4.000 bezoekers had. Daarom is de conversieratio van belang.

De conversieratio is het aantal conversies gedeeld door het aantal bezoekers per pagina x 100%.

Met 217 bezoekers was je conversieratio dus 43 / 217 = 0,2 x 100 = 20%.

Met 4.000 bezoekers was je conversieratio 43 / 4.000 = 0,01 x 100 = 1%.

Gevonden worden in Google

Micro en macro conversies

De conversieratio zegt al meer over het succes van een pagina dan alleen het aantal conversies in een bepaald tijdsbestek. Maar het is nog niet voldoende. Want om wat voor conversies gaat het, wat voor waarde hebben ze voor je campagne? Conversies met een kleine waarde noemen we micro conversies, die met een grote waarde zijn de macro conversies. Om welke conversies het gaat, hangt af van de doelstelling van je campagne. Daarnaast speelt ook het gemak waarmee een klant een conversie kan realiseren, een rol om te bepalen wat de conversieratio waard is.

Stel, je hebt de bezoeker zover dat hij een bestelling in zijn winkelmandje heeft geplaatst, zijn adresgegevens heeft ingevuld en al heeft aangegeven op welke dag hij het artikel bezorgd wil krijgen en moet alleen nog op de bestelknop klikken. Het doorgeven van de bestelling is – vergeleken met het invullen van de nodige gegevens – nog maar een kleine moeite. Als je daar een conversieratio van 20% hebt, valt er nog veel te verbeteren.

Whiteboard uitwerking online marketingstrategie

Conversieoptimalisatie; analyseren

Wat zou jij doen als je ziet dat 80% van de potentiële kopers op het laatste moment de bestelling toch niet plaatst? Juist, je gaat kijken hoe je bestelpagina eruit ziet. Is de verzendknop wel duidelijk zichtbaar? Is er een afleidende component op de pagina? Hoe lang duurt het voor de klant iets ziet nadat hij op ‘bestellen’ heeft geklikt? Kortom: je gaat de pagina analyseren. En dat is meteen de kern van conversie optimalisatie: analyse. Je moet eerst weten waar in het proces potentiële klanten of bijvoorbeeld abonnees afhaken en waar je dus kunt verbeteren. En zeg nou zelf: er valt altijd wel iets te verbeteren, oftewel te optimaliseren.

Header Conversie Optimalisatie

Analyseren van je website en de data

Soms is het meteen duidelijk waar, wanneer en waarom een gebruiker afhaakt, maar toch kun je het beste uitgaan van data die je hebt verzameld en geanalyseerd. Er zijn diverse manieren om data te verzamelen, zoals Mouse Tracking (waarbij de muisbewegingen van de bezoeker worden gevolgd), Eye Tracking (waarbij met infrarood licht de oogbewegingen worden gevolgd) en natuurlijk Google Analytics. Ook enquêtes kunnen je helpen om meer zicht te krijgen op de beweegredenen en het gedrag van de bezoeker.

Middelen website laten maken

Conversieoptimalisatie, welke middelen zijn er?

Het aantal manieren om de conversie te optimaliseren, is enorm groot. Economen, psychologen en zelfs neurologen houden zich bezig met de vraag hoe de klant verleid kan worden tot conversie. De factoren die dit bepalen, zijn talloos, maar je kunt ze onderverdelen in drie hoofdgroepen: vertrouwen, overtuigen en gebruikersvriendelijkheid.

Bij gebruikersvriendelijkheid kun je denken aan alle technische aspecten achter jouw website en webpagina:

 • Laadsnelheid;
 • Herkenbaarheid;
 • Logische opbouw;
 • Geen afleidende componenten.

Bij vertrouwen gaat het vaak om min of meer onbewuste signalen van jouw site of pagina. Denk aan:

 • De content straalt autoriteit uit;
 • De website is veilig;
 • Kleurgebruik en vormen roepen veiligheid op;
 • Geen (te) kleine lettertjes;
 • Prijsstelling;
 • Taalgebruik.

Bij het overtuigen ten slotte is het van belang je bezoeker te prikkelen en te laten zien welke voordelen conversie voor hem of haar zal hebben. Dat doe je doorgaans door goede content te bieden en addertjes onder het gras – bijvoorbeeld extra verzendkosten of het tonen van prijzen exclusief btw – te voorkomen.

Persoonlijke campagnemanager

Conversie optimalisatie; testen, testen en nog eens testen

Als je de conversie wilt optimaliseren, begin je zoals gezegd met het analyseren van de website om de bottle necks duidelijk te krijgen. Vervolgens ga je daar veranderingen aanbrengen – vaak meer dan één – en bovendien doe je dat op zo’n manier dat de ene gebruiker de ene versie van een webpagina te zien krijgt en de andere gebruiker een andere versie. Vervolgens kijk je met welke versie je het beste scoort. Dit soort testen worden A/B testen genoemd, maar je kunt ook met meerdere variaties testen, wat multivariate testing wordt genoemd.

Denk erom dat je pas conclusies kunt trekken als je voldoende bezoekers op je pagina hebt gehad. Het meest ideale is 1.000 bezoekers of meer.

Resultaatgedreven Zoekmachine Adverteren

Conversie optimalisatie met Admeisters

Werken aan conversieoptimalisatie is een uitdaging. Een leuke uitdaging, vinden wij van Admeisters. Ons team is goed in:

 • Analyseren, we kunnen de belangrijkste tools inzetten om jouw website te analyseren en om data te verzamelen en deze te analyseren.
 • Conclusies trekken, wij begrijpen de achterliggende psychologie en techniek bij de opbouw van een webpagina.
 • Verbeteringen bedenken en invoeren, wij zijn zowel creatief en intuïtief als nauwgezet en ervaren.
 • Testen, wij hebben de beste testmethodes en beschikken tevens over het geduld om de resultaten af te wachten.
 • Doorzetten, wij nemen alleen genoegen met de beste resultaten en gaan door tot we die bereikt hebben. Voor jou.
Header Over Ons pagina

Laten we het samen doen

Admeisters heeft de input nodig van jou. We moeten immers weten welke doelstellingen jij gesteld hebt of wilt stellen met betrekking tot de conversieresultaten. We gaan daarom graag rond de tafel met je en luisteren naar jouw verhaal voor we onze mogelijkheden daar tegenover stellen. Neem contact op om die afspraak te maken.

Wat klanten over ons zeggen

Testimonial Roalt Dijkstra Optimum Osteopathie

“Overgegaan van een heel groot bedrijf naar Admeisters en daar heel blij mee. Korte lijntjes, snelle uitwerking en heel goede resultaten! Er wordt constant gemonitord en aangepast voor een optimaal resultaat. Een van de beste beslissingen van afgelopen jaar.”

Roalt Dijkstra Optimum Osteopathie

“Admeisters heeft een geweldig mooie website voor ons ontworpen. Het contact verloopt soepel, ze denken innovatief mee in de richting die wij op willen en zorgen voor een betere vindbaarheid online.

Stephan Goes Diamond Clear
Testimonial Eileen Griffith Dierenkliniek Culemborg

“Admeisters heeft het maken van een nieuwe website overzichtelijk en werkbaar weten te maken. Fijne samenwerking, denkt goed mee en waar het om gaat: een super resultaat!“

Eileen Griffith Dierenkliniek Culemborg
Testimonial Jessica Brevé Tuinhout

“Onze eerste kennismaking was 9 jaar geleden, via Rasjid zijn vorige werkgever. Toen hij vertelde dat hij voor zichzelf ging werken wisten wij meteen dat wij zouden overstappen naar Admeisters. Rasjid is van veel dingen op de hoogte in deze digitale wereld. Hij weet waar hij het over heeft en kan je bedrijf naar een ander level brengen.”

Jessica Brevé Brevé Tuinhout
Testimonial Onno Brevé Tuinhout

“We gebruiken Admeisters nu een aantal jaar en we zijn heel erg tevreden! Alles wat je nodig hebt is aanwezig, zonder al te veel poespas.”

Onno Brevé Brevé Houtbewerking
Testimonial Demian Bang & Olufsen Ter Horst

“Fijn contact en samenwerking. Korte lijnen en snelle reactie op aanpassingen op lopende campagnes.”

Demian ter Horst Bang & Olufsen ter Horst
Testimonial Rutger Janmaat Juwelier Van den Hof

“Korte lijnen. Prima service op online gebied. Een goed bedrijf die zich inzet voor online doeleinden.”

Rutger Janmaat Juwelier Van den Hof
Testimonial Gerben Moesbergen Webdesign-Plus

“Admeisters is een professionele, betrouwbare partij waar je uitstekend mee kunt samenwerken!“

Gerben Moesbergen Webdesign-Plus
Testimonial Thimo Sonius Weppies Internet & Marketing

“Fijne partner voor online marketing werkzaamheden!”

Thimo Sonius WEPPIES Internet & Marketing
Testimonial Remco Zaal van Audiozaal

“Wij zijn vanaf het begin klant bij Admeisters. De online marketing wordt naar onze wens en naar inzicht van Admeisters uitgevoerd. Zo vullen we elkaar aan, dit resulteert in een synergie, waaruit het betere resultaat vloeit. Altijd bereikbaar, zeer belangrijk in deze snelle wereld, waarin snel schakelen een vereiste is.“

Remco Zaal AudioZaal B.V.
Testimonial RRoland Bruinier van SVS Inburgering

Alweer 5 jaren! En ik zou zeggen op naar de volgende 5 jaren. En natúúrlijk samen met onze organisatie die door jullie inzet succesvol en in het bijzonder goed vindbaar is. Binnenkort neemt een relatie van ons contact met je op. In het kader van jullie 5 jarige bestaan mijn hartelijke dank en ik kijk uit naar jullie pro actieve houding en tomeloze inzet in de komende 5 jaren.

Roland Bruinier SVS Inburgering
Testimonial William Elbers Osteopathie Praktijk W. Elbers

“Admeisters heeft een mooie professionele website voor ons gemaakt. Goede samenwerking en korte lijnen. We zijn op dit moment een half jaar samen onderweg en het bevalt goed.”

William Elbers Osteopathie Praktijk W. Elbers
Testimonial Hans en Frieda Hendriks Barsoi Kostuumspeciaalzaak

“Bij ons eerste intake gesprek gelijk een positief gevoel! Een gepassioneerd bedrijf, die de korte lijnen die ze ons belooft hebben ook waar gemaakt hebben. Wij komen als onderneming uit een hele andere wereld en kunnen onze klant nu ook beter online bereiken.”

Hans & Frieda Hendriks Barsoi Kostuumspeciaalzaak
Testimonial Matthias van Ee Bouwbedrijf Matthé

“Overgegaan naar Admeisters en daar heel tevreden mee. Blij met het vertrouwen, persoonlijke en snelle contact.”

Matthias van Ee Bouwbedrijf Matthé
Testimonial Mike van Silfhout Taalschool Lest Best

“Goede aanpak, gericht op de lange termijn en passend bij onze organisatie en doelgroep.”

Mike van Silfhout Lest Best B.V.
Testimonial Can Aydogan Badkamerwarenhuis Womerveer

Professioneel, vriendelijk en betrokken…. Dat zijn de woorden die me te binnen schieten als ik aan Admeisters denk. Meerdere bedrijven uit mijn omgeving zijn door Admeisters enorm goed geholpen, ook voor mijn eigen bedrijf verzorgen ze naar volle tevredenheid de online marketing. Kortom zeker een aanrader!

Can Aydogan Badkamerwarenhuis Wormerveer
Testimonial John Geurs van Geurs Klimaattechniek uit Woudenberg

“Persoonlijk betrokken, snel en vakkundig. Fijne samenwerking!”

John Geurs Geurs Klimaattechniek

Veelgestelde vragen over conversie optimalisatie

🤩 Wat is een conversie?

Een conversie betekend dat een bezoeker op één van je pagina’s op je website, een door jouw gewenste actie onderneemt. Wat zo’n conversie inhoudt, kan per pagina verschillen. Voorbeelden zijn:

 • Contact opnemen;
 • Een bestelling plaatsen;
 • Een offerte aanvragen;
 • Doorklikken naar een andere pagina;
 • Een white paper downloaden;
 • Een artikel liken en/of delen;
 • Inschrijven voor een nieuwsbrief;
 • Een sample aanvragen;
 • Het meedoen aan een quiz;
 • Een app downloaden.
💡 Wat is conversie optimalisatie (CRO)?

Conversie optimalisatie is het optimaliseren van de pagina’s op je website om het aantal conversies (acties) door de bezoeker te verhogen. Conversie optimalisatie wordt ook wel CRO genoemd, naar het Engelse Conversion Rate Optimization.

📈 Waarom conversie optimalisatie (CRO)?

Met Conversie Optimalisatie (CRO) krijg je meer inzicht in het gedrag van je bezoekers op de website. Met deze kennis kun je meer rendement behalen uit je online activiteiten door de website af te stemmen op de keuzes die je bezoekers maken.

💡 Hoe verhoog ik de conversie op mijn site?

Het aantal manieren om de conversie te optimaliseren, is enorm groot. Economen, psychologen en zelfs neurologen houden zich bezig met de vraag hoe de klant verleid kan worden tot conversie. De factoren die dit bepalen, zijn talloos, maar je kunt ze onderverdelen in drie hoofdgroepen: vertrouwen, overtuigen en gebruikersvriendelijkheid.

Bij gebruikersvriendelijkheid kun je denken aan alle technische aspecten achter jouw website en webpagina:

 • Laadsnelheid;
 • Herkenbaarheid;
 • Logische opbouw;
 • Geen afleidende componenten.

Bij vertrouwen gaat het vaak om min of meer onbewuste signalen van jouw site of pagina. Denk aan:

 • De content straalt autoriteit uit;
 • De website is veilig;
 • Kleurgebruik en vormen roepen veiligheid op;
 • Geen (te) kleine lettertjes;
 • Prijsstelling;

Bij het overtuigen ten slotte is het van belang je bezoeker te prikkelen en te laten zien welke voordelen conversie voor hem of haar zal hebben. Dat doe je doorgaans door goede content te bieden en addertjes onder het gras – bijvoorbeeld extra verzendkosten of het tonen van prijzen exclusief btw – te voorkomen.